Bart Ensing laat je kijken, voelen, verwonderen. Sculpturen en installaties. Bart Ensing maakt houten beelden, sculpturen van in de natuur gevonden hout. Figuratief en abstract. Organische vormen, werk dat je wilt voelen. Ook maakt hij installaties. Ze zijn soms hangend, speels, humoristisch, maar roepen ook vragen op.

Vlam

2014

Abstracte sculptuur van het hout van een deels verrotte en verschimmelde beuk. Dit veroorzaakt de mooie kleur en tekening. Op eenj sokkel van Belgisch hardsteen. De sculptuur maakte deel uit van de expositie 'As in Beeld' georganiseerd door Natuursteenhandel Van Luijn. Ik vind het heel bijzonder om een sculptuur te (mogen) maken om iemand te herinneren, voor op een graf of als asbestemmingsobject. Een sculptuur van steen of hout is vaak robuust, stevig geaard. Dit kan heel toepasselijk zijn, maar ik vind het ook mooi om iets luchtigers te kiezen, al dan niet met een geaarde basis; een beeld dat oprijst, de aarde ontstijgt, de verbinding legt met boven, iets hogers. Zoals deze sculptuur die iets heeft van een vlam. Een sculptuur waar in de onderkant of in de sokkel een rvs kokertje met as geplaatst kan worden. (foto Jan Guikers Fotografie)

Warrelknoest 5

2012

Sculptuur gemaakt uit een vergroeiing van een dikke stam van een populier, door na verwijdering van slechte delen me te laten inspireren door het hout, de vergoeiingen, draaiingen en mijn gevoel.

vis

2012

vis gemaakt uit een vergroeiing in populierenhout. Afgewerkt met olie. Hangt aan een dunne nijlondraad.

warrelknoest 2

2010

Abstracte sculptuur gemaakt uit een forse warrelknoest op een berkenstam. Afmetingen bij benadering.

vis

2011

een vis gemaakt van een vergroeiing van een populier.  

Olifant met jong

2010

Gemaakt uit een knotwilg; een dun beeld, gutssporen van de bewerking zijn nog zichtbaar. Op een sokkel van mdf, totale hoogte 140 cm.

beukenvogels (phalacrocoracidi fagisylvatici)

2009

vogels uit beukenhout. Twee delen. De beeldengroep is samengesteld uit positieve en negatieve afbeeldingen van (gedeelten van) vogels. Klik op draaiende figuur rechts boven voor een ruimtelijk beeld.

tafelpaard

2010

Van een mooie ronde tafel met maakte ik een paard. Om het beeld en de tafel waarmee het begon te zien gaat u naar http://www.youtube.com/watch?v=cqWZlSCZGFU

Olijf 6

2015

Abstracte sculptuur van de wortel van een ruim 200 jaar oude olijfboom.

Muurbloempje 2

2016

Vrouwfiguur uit vlierhout als wandsculptuur

Beukenvrouw / fee

2011

Een vrouw gemaakt van een stuk beukenhout met een bijzondere vergroeiing en kleur en tekening door de inwerking van rot en schimmel. Marion Steur maakte er een gedicht bij. Klik op het plaatje onder het beeld, en bekijk de video!    

Olijf 3

2014

Abstracte sculptuur gemaakt van het hout van een 200- 250 jaar oude olijfboom, met een metaalstaaf geplaatst op een sokkel van Belgisch hardsteen. Hoogte inclusief sokkel 158 cm.

Slangenmens

2011

Een wortelstuk van een appelboom, twee delen ineengegroeid. Een mens, mensen, slangen ..... Afgewerkt met meubelwas.

torso

2011

Rank, opgaand torso gemaakt uit een eikenstobbe, geplaatst op een staaf betonijzer. Onbehandeld. Een eikenstobbe in het bos blijft jaren goed. Zo geplaatst op een staaf, los van de grond, kan het beeld vele jaren meegaan. Hoogte incl. betonijzer ca. 180 cm.

Perfect imperfections No. 4

2016

Vrouwfiguur gemaakt van hout van een vlier, gebruik makend van de natuurlijke holte in de kern van de stam.

Perfect imperfections No. 3

2015

een sculptuur in een nieuwe serie van Bart Ensing. Het begint met een stuk hout met imperfecties, rotte stukken die verwijderd moeten worden. Dan begint het creatieve proces en een perfect imperfecte sculptuur ontstaat. Vlierhout.

dubbeltorso

2011

Gemaakt uit de stam van een knotwilg. Plaatselijk dun en kwetsbaar, de houtstructuur duidelijk zichtbaar. Anders dan op de foto op een sokkel van zwart Belgisch hardsteen.

Hand

2010

Een forse hand uit de stam van een al deels vergane beuk, wat prachtige kleuren en tekening oplevert. Afgewerkt met was. Op zwart Belgisch hardstenen voet.

Kers (2012-04)

2012

Sculptuur gemaakt uit een holle stam van een grotendeels verrotte vogelkers van het Werk aan het Spoel in Culemborg. Op metalen staaf in sokkel van Belgisch hardsteen. Inclusief voet 175 cm hoog.

Stel met kind

2010

Een beeld dat ontspruit uit de natuurlijke vorm van het hout aan de onderzijde. Gemaakt van het hout van een beuk die al in vergaande staat van verrotting was. Dit levert het mooie kleureffect op. Afmetingen bij benadering